گاهی اقدام فوری می تواند زندگی یک فرد را نجات دهد. در این راهنما توصیههای گام به گام مصوری برای شایعترین وضعیتهایی که شاید با آنها مواجهه شوید، ارایه شده است.
چگونه ارایهکننده کمکهای اولیه باشیم
یادگیری کمکهای اولیه از یک کتاب راهنما یا یک دوره آموزشی، با آنچه در واقعیت اتفاق میافتد کاملاً مشابه نیست. اکثر ما در برخورد با «موارد حقیقی» دچار نگرانی میشویم. با مقابله کردن با این نوع احساسات، بهتر قادر به برخورد با موارد غیرمنتظره خواهیم بود.
هر آنچه در توان دارید، انجام دهید
علم کمکهای اولیه، سختگیر نیست و خطاهای انسانی را میپذیرد. حتی با درمان مناسب و سختترین کوششهای شما، امکان دارد مصدوم در حد انتظار پاسخ ندهد. بعضی وضعیتها حتی با بهترین مراقبت پزشکی، به ناچار به مرگ منتهی میشوند. اگر در حد توان تلاش کنید، وجدان شما آسوده خواهد بود.
خطرها را ارزیابی کنید
اصل طلایی و اولیه آن است که «اول سعی کنید ضرر نرسانید». باید از درمانی استفاده کنید که به احتمال قوی برای مصدوم مفید واقع میشود و نباید فقط از جهت اینکه کاری انجام داده باشید، درمانی را به کار ببرید که در مورد کارایی آن اطمینان ندارید. اصل «انسان نیکوکار»، از افرادی که در وضعیت اورژانس برای کمک به دیگران پا به صحنه میگذارند، حمایت میکند ولی از افرادی که حد و مرزهای پیشرفته شده را زیر پا میگذارند، پشتیبانی نمیکند. اگر خونسردی خود را حفظ کنید و از راهکارهای مشخص شده در این کتاب پیروی کنید، نیازی به نگرانی درباره عواقب قانونی نخواهید داشت.
مسؤولیتهای شما
مسؤولیتهای ارایهکنندگان کمکهای اولیه بهطور مشخص تعیین شده است. این موارد عبارتند از:
ارزیابی سریع و بیخطر یک وضعیت اورژانس و فراخوانی کمکهای مناسب
محافظت از مصدومان و سایر افراد حاضر در صحنه در برابر خطرها
شناسایی آسیب یا نوع بیماری مصدوم در حد امکان
ارایه درمان به موقع و مناسب به هر کدام از مصدومان (درمان وضعیتهای بسیار خطرناک اولویت دارد).
فراهم کردن شرایط انتقال مصدوم به بیمارستان، نزد یک پزشک یا منزل وی (بسته به ضرورت)
در صورت نیاز به کمکهای پزشکی، باقی ماندن در کنار مصدوم تا زمانی که امکان ارایه مراقبتهای بیشتر فراهم شود.
گزارش کردن مشاهدت خود به افرادی که مراقبت از مصدوم را به عهده میگیرند و در صورت نیاز، ارایه کمکهای بیشتر
پیشگیری از انتقال متقاطع عفونت بین خود و مصدوم در حد امکان .
وضعیت را ارزیابی کنید در مورد واقعه از مصدوم یا ناظران سؤال کنید. سعی کنید آسیبهای وی را شناسایی کنید و ابتدا موارد ضروری را درمان کنید. مصدوم را تا زمانی که کاملاً ضروری نباشد، حرکت ندهید.
با اطمینان اقدام به مراقبت از مصدوم کنید
هر مصدومی باید احساس امنیت داشته باشد و بداند که فرد کارآزمودهای از وی مراقبت میکند. با رعایت نکات زیر، میتوانید جوی از اطمینان و اعتماد به وجود آورید:
هم واکنشهای خود و هم مشکل ایجاد شده برای مصدوم را کنترل کنید.
خونسرد و منطقی عمل کنید.
خوش رفتار ولی قاطع باشید.
با مهربانی اما هدفدار و صریح با مصدوم صحبت کنید.
ایجاد اطمینان
در طول زمان معاینه و درمان مصدوم، با وی صحبت کنید.
به وی توضیح بدهید که قصد دارید چه کاری انجام دهید.
سعی کنید با دادن پاسخهای صادقانه به سؤالات بیمار، تا جایی که میتوانید از ترس وی کم کنید. در صورتی که پاسخ سؤالی را نمیدانید، این مطلب را به بیمار بگویید.
حتی پس از پایان درمان، باز هم اطمینان بخشیدن به بیمار را ادامه بدهید. همچنین در مورد خویشاوندان نزدیک مصدوم یا هر شخص دیگری که باید از این حادثه مطلع شود، سؤال کنید. از مصدوم بپرسید که آیا لازم است مسؤولیتهایی را که بر عهده وی بوده (مثلاً رفتن به مدرسه به دنبال فرزندش) انجام دهید.
فردی را که مطمئن هستید در حال مرگ و یا شدیداً بدحال یا آسیبدیده است، رها نکنید. به گفتگو با مصدوم ادامه بدهید و دست وی را بگیرید؛ هرگز اجازه ندهید که فرد احساس تنهایی کند.
گفتگو با خویشاوندان
رساندن خبر فوت به خویشاوندان مرحوم معمولاً از وظایف پلیس یا پزشک مربوطه است. با این وجود، مناسب است که شما به خویشاوندان و دوستان فرد بگویید که وی مصدوم یا بیمار شده است. همیشه مطمئن شوید که اولین شخص طرف گفتگو با شما، همان شخص مناسب و مرتبط با حادثه است. سپس، در حد توان ساده و صادقانه، به توضیح ماجرا بپردازید و در صورت لزوم، محلی را که مصدوم به آنجا منتقل شده هم ذکر کنید
شامل 383صفحه word
آگاهى و شناختى کلى و عام از بیمارى ها و علل و عوامل ابتلا به بیمارى و نیز آموزش و فراگیرى روش پیشگیرى بیمارى هاى سارى و شایع، گامى موثر در حفظ سلامت و بهداشت فرد و جامعه مى باشد این آگاهى و به کار بستن دقیق و کامل توصیه هاى پزشکان، نه تنها در تسریع روند بازیابى سلامت و بهبودى بیمار مفید خواهد بود، بلکه مانع از اتلاف وقت بیمار مى شود و در نهایت، پزشکان نیز فرصت بیشترى جهت معالجه بیماران خواهند داشت.
þ تعریف :
کمردرد یکى از شایع ترین ناراحتى هاى انسان است که هر فرد در دوره زندگى حداقل چند بار به علت کمردرد به پزشک مراجعه مى کند، این بیماران تعداد قابل توجهى از مراجعین ارتوپدى، جراحى اعصاب، روماتولوژى و پزشکان عمومى را تشکیل مى دهند، در اکثر موارد عوامل مکانیکى باعث بروز کمردرد شده که احتیاجى به درمان هاى دارویى و عمل جراحى نداشته و درد بیماران با استراحت و مسکن بهبودمى یابد. این بیماران براى جلوگیرى از ظهور ناراحتى مستلزم آنند که دستورات پزشک را اجرا نمایند، بعد از سرماخوردگى رایج ترین بیمارى در انسان است، کمردرد عامل مختلف دارد که شایع ترین آنها بیمارى هاى ارتوپدى است. البته بیمارى هاى دیگرى مثل بیمارى هاى دستگاه ادرارى، دستگاه تناسلى زنان، آبستنى و بیمارى هاى وابسته به آن، بیمارى هاى عفونى مثل حصبه و تب مالت و امراض داخلى نیز باعث کمردرد مى شود.
þ رایجترین بیمارى هاى ارتوپدى که منجر به کمردرد مى شوند:
ناهنجارى هاى مادرزادى ستون فقرات، وارد شدن فشار بیش از حد به ستون مهره اى، پارگى دیسک بین مهره اى،آرتروز مهره ها، لغزیدن یک مهره روى مهره دیگر، عفونت هاى سلى و غیرسلى مهره ها، امراض روماتیسمى، نقرس، انحراف جانبى ستون فقرات، تومورهاى استخوانى و عصبى و بالاخره یکسان نبودن طول اندام هاى تحتانى و به طور کلى عوامل مکانیکى، مهم ترین علل کمردردها را تشکیل مى دهند.
þ علل کمردرد:
اختلاف فاحش بین انسان و سایر مهره داران در آن است که انسان مى تواند روى دو پاى خود ایستاده و راه برود، در حالى که حیوانات به صورت چهار دست و پا راه مى روند، این ارجحیت علت اصلى کمردرد در انسان است.
ایستادن و راه رفتن، مستلزم مهارت و تمرین فراوان است، در هنگام راه رفتن وزن بدن به جلو منتقل شده و انسان براى جلوگیرى از زمین خوردن یک پاى خود را به جلو مى گذارد تا وزن منتقل شده به جلو را حمایت نموده و از زمین خوردن جلوگیرى کند. این عمل نسبتا مشکل همراه با مهارت خاص و با هماهنگى عضلات اندام ها و تنه انجام مى پذیرد، به همین علت است که براى انسان سه سال طول مى کشد تا به خوبى راه برود، در حالى که حیوانات غالبا چند هفته بعد از تولد به خوبى راه مى روند. دو نیمه لگن، استخوان خاجى را در برگرفته و ستون فقرات روى آن قرار مى گیرد، انتهاى فوقانى استخوان خاجى افقى نبوده و با زاویه اى حدود ۴۰ درجه به جلو متمایل است قرار گرفتن ستون فقرات روى استخوان خاجى امکان پذیر نبوده و براى جبران این نقیصه باید به ستون فقرات کمرى انحنایى به عقب داده شود، در مشاهده ستون فقرات انسان در حال ایستاده از پهلو، کمر و گردن داراى انحنایى به جلو و پشت داراى قوسى به عقب مى باشد، این قوس ها باعث تعادل ستون فقرات در موقع ایستادن و راه رفتن مى گردد به آخرین مهره کمرى در محل اتصالش به استخوان خاجى، بیشترین فشار وارد مى شود و به همین جهت پارگى دیسک بین مهره اى در این ناحیه بیشتر دیده مى شود، اگر فشار وارده به دیسک بیش از حد تحمل باشد قسمت محیطى دیسک پاره شده و قسمت مرکزى آن از این شکاف به خارج رانده مى شود قسمت مرکزى دیسک بین مهره اى در کودکان حاوى مقدار زیادى آب بوده و ژله مانند است در حالى که در بالغین آب کمترى داشته و حالت نیمه جامد شبیه آدامس جویده شده دارد.
دیسک خارج شده، روى ریشه هاى اعصاب فشار وارد آورده و باعث تحریک و یا فلج آنها مى گردد.
شامل 7 صفحه word
مهمترین اصل تغذیه صحیح در دیابت مصرف متعادل تمام گروههای غذایی شامل نان و غلات، میوه جات، سبزیجات، شیر، گوشت و چربیها می باشد. البته باید نکات زیر را در نظر داشت:
- کاهش مصرف مواد غذایی نشاسته ای (کربوهیدراتها) از جمله نان و برنج: در این میان مصرف مواد قندی به شرطی که همراه با غذا خورده شوند و معادل آنها از مقدار مواد نشاسته ای غذا کم شود، اشکالی ندارد. البته باید به خاطر داشت که اغلب شیرینی ها حاوی مقادیر زیادی چربی هستند و باعث چاقی می شوند.
- مصرف مقادیر کافی فیبر: فیبرها مواد غیر قابل جذبی هستند که باعث کاهش وزن، کاهش کلسترول خون و بیماریهای قلبی و نیز جلوگیری از بالا رفتن زیاد قند خون بعد از غذا می شوند. بنابراین مصرف این مواد در بیماران دیابتی بسیار مفید است. مواد غذایی زیر حاوی فیبر فراوانند: نان سبوس دار، جوی پوست نکنده، ذرت، بادام، فندق، گردو، انواع لوبیا، عدس، سویا، سبزیجات مخصوصا لوبیا سبز، نخود فرنگی، هویج، گل کلم، اسفناج و میوه ها مخصوصا توت فرنگی، شاه توت، گلابی، سیب و پرتقال
- محدود کردن مصرف نمک به 5/1-1 قاشق چایخوری در روز به منظور پیشگیری از افزایش فشار خون
- به حداقل رساندن مصرف گوشت قرمز و استفاده از گوشت مرغ و ماهی (مخصوصا ماهی قزل آلا و سفید) به جای آن
- مصرف وعده های غذایی و نیز میان وعده ها در فواصل منظم و تقریبا ثابتی از شبانه روز
- کباب یا آب پز کردن مواد غذایی به جای سرخ کردن آنها
- جدا کردن چربی گوشت و نیز پوست مرغ
- پرهیز از اضافه کردن روغن به غذا تا حد امکان (حداکثر 5-4 قاشق غذاخوری در روز)
- خودداری از مصرف غذاهای پر چربی مثل کله پاچه، مغز، سوسیس، کالباس، همبرگر و سس های آماده
- جایگزینی مصرف روغن های گیاهی مایع به جای روغن های جامد به منظور کاهش کلسترول خون
- مصرف کافی مواد غذایی حاوی چربی های مفید از جمله روغن زیتون، بادام، بادام زمینی، گردو و فندق به افزایش سلامت دستگاه قلب و عروق
- استفاده از لبنیات کم چرب و محدود کردن مصرف کره از جمله مارگارین، خامه، سرشیر و لبنیات محلی
نگاهی گذرا به نکات فوق نشان می دهد که اصول تغذیه صحیح در دیابت در واقع همان اصولی هستند که هر فردی که خواستار حفظ سلامت عمومی بدن خود است، ملزم به رعایت آنهاست.
شامل 6 صفحه WORD
کم خونی وخیم ( کم خونی ناشی از کمبود ویتامین ب 12) عبارت است از کمخونی ناشی از جذب ناکافی ویتامین ب12 (کوبالامین). ویتامین ب12 تنها در غذاهای با منشای حیوانی یافت میشود، مثل گوشت، ماهی، و لبنیات. این نوع کمخونی اغلب در افراد 60-50 ساله روی میدهد. علایم کمخونی وخیم به آهستگی و به طور نامحسوس ظاهر میشوند و ممکن است بلافاصله تشخیص داده نشوند.
علایم شایع
ضعف، به خصوص در بازوها و پاها
زبان دردناک
تهوع، بیاشتهایی، و کاهش وزن
خونریزی از لثهها
کرختی و احساس سوزن سوزن شدن در دستها و پاها
مشکل در تعادل
لبها، زبان و لثههای رنگ پریده
زردی چشمها و پوست
افسردگی
گیجی و منگی، و زوال عقل
سردرد
مشکل در حافظه
وزوز گوش
علل
فقدان مادهای به نام «فاکتور داخلی» که جذب ویتامین ب12 را ممکن میسازد. این ماده از مخاط معده ترشح میشود. علت فقدان «فاکتور داخلی» معلوم نیست، اما امکان دارد یک نقص ارثی یا اختلال خودایمنی باشد. کاهش ترشح اسید معده، به خصوص بعد از جراحی معده، یا همراه با فقدان «فاکتور داخلی». اسید معده نیز برای جذب ویتامین ب12 ضروری است.
عوامل افزایشدهنده خطر
غذای نامناسب، به خصوص رژیم گیاهخواری که ویتامین ب12 را فراهم نمیآورد و عدم استفاده از مکمل ویتامین ب12 در این حالت
بیماری تیرویید
جراحی معده، سرطان معده، یا التهاب معده
پرخوری یا بیاشتهایی عصبی
دیابت شیرین (مرض قند)
میکسِدِم (یک نوع بیماری تیرویید)
سابقه خانوادگی این نوع کمخونی
سن بالا
عوامل ژنتیکی. این بیماری در مردمان اهل شمال اروپا شایعتر است. در عوض در سیاهپوستان و آسیاییها نادر است.
پیشگیری
اگر جراحی معده شدهاید یا التهاب معده دارید، باید مرتباً ویتامینب12 تزریق کنید.
شامل 4 صفحه word
کم خونی
کم خونی وضعیتی است که درآن ، تعداد یا اندازه گلوبولهای قرمز یا مقدارهموگلوبین موجود درخون کاهش یافته و تبادل اکسیژن و دی اکسید کربن بین خون و سلول ها دچار اختلال می شود . از علل ایجاد کننده کم خونی می توان کمبودهای تغذیه ای ، خون ریزی ، ناهنجاری های ژنتیکی ، بیماریهای مزمن یا مسمومیت های دارویی را نام برد . منظور از کم خونی های تغذیه ای ، کم خونی هایی است که در اثر دریافت کم مواد مغذی ایجاد می شوند .
از مهم ترین مواد غذایی جهت خون سازی ، که کمبود آن در خون بدن موجب بروز کم خونی می شود می توان به آهن ، ویتامین B12 و اسید فولیک اشاره کرد که از بین آنها کم خونی ناشی از فقر آهن یکی از شایع ترین نوع کم خونی تغذیه ای است .
کم خونی ناشی از فقر آهن
فقرآهن یکی از شایع ترین اختلالات تغذیه ای در کشور های در حال توسعه و مهمترین نوع کم خونی تغذیه ای در کودکان و زنان ، در سنین باروری است که با ایجاد گلبول های قرمز کوچک و کاهش میزان هموگلوبین مشخص می شود . اگر چه پیامدهای اقتصادی و اجتماعی کم خونی فقرآهن به صورت کمّی محاسبه نشده ولی لازم است به این نکته توجه شود که این بیماری سبب اتلاف منابع و مراقبت های بهداشتی ، کاهش بهره وری در اثرافزایش میزان مرگ و میر ، ابتلا به بیماری در مادران و کودکان و بالاخره کاهش ظرفیت جسمی و روانی در بخش بزرگی از جامعه می شود .
میزان نیاز به آهن
میزان نیاز به آهن براساس سن ، جنس و وضعیت فیزیولوژیکی افراد متفاوت است . مثلاً زنان باردار به علت افزایش حجم خون ، رشد جنین و جفت ، و سایر بافتها به آهن بیشتری نیاز دارند . به همین دلیل بیش از سایرین در معرض خطر کم خونی قرار دارند . در شیر خواران - در صورت سلامت مادر- ، میزان آهن موجود در شیر مادر برای 4- 6 ماه اول زندگی کافی است ولی در مورد نوزادانی که با وزن کم متولد می شوند ذخایرآهن کم بوده و باید بعد از 3 ماهگی آهن اضافی به صورت قطره خوراکی خورانده شود . همچنین بستن پیش از موقع بند ناف نیز به دلیل اینکه نوزاد را از یک سوم کل خونش محروم می کند خطر فقر آهن را افزایش می دهد .
دلایل فقر آهن
دلایل گوناگونی برای فقر آهن وجود دارد که از آن جمله می توان به علل زیر اشاره کرد :
1 – دریافت نا کافی آهن به دلیل رژیم غذایی مورد استفاده ای که در آن آهن کمی وجود دارد ، مانند بعضی از رژیم های گیاه خواری .
2 – جذب ناکافی آهن در اثر اسهال ، کاهش ترشح اسید معده ، مشکلات گوارشی یا تداخلات داروئی ( داروهایی مثل کلستیدامین ، سایمتیدین ، پانکراتین ، رانیتیدین و تتراسایکلین. )
3 – افزایش نیاز به آهن برای افزایش حجم خون در دوران نوزادی ، نوجوانی ، بارداری و شیر دهی .
4 – خون ریزی زیاد در دوران عادت ماهانه ، در اثر جراحات و ناشی از هموروئید ، بیماری های بدخیم یا انگل ها .
کمبود آهن در مردان بزرگسال معمولاً در اثر از دست دادن خون است .
شامل 4 صفحه word